Situaţia romilor din Eforie, al căror cartier improvizat a fost demolat cu câteva săptămâni în urmă, a făcut vâlvă. Mai multe ziare şi posturi de televiziune au semnalat faptul că numeroşi cetăţeni şi mulţi copii au rămas sub cerul liber în prag de iarnă, fără să aprofundeze cauzele care au condus la această măsură extremă.
1 /.
Locuiau fără forme legale
Ieri reprezentanţii Primăriei din Eforie ne-au scris la redacţie, motivându-şi măsura de demolare. Reproducem câteva dintre argumentele lor: "…De-a lungul timpului, pe strada Agricola din Eforie Nord s-au instalat câteva familii de romi, care au atras alte familii de romi în a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adăposturi improvizate pe domeniul public şi privat al oraşului, astfel că în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 au ajuns să locuiască 35 de adulţi şi 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai câteva aveau domiciliul în Eforie. Dintre cei 35 de adulţi, doar 15 aveau cărţi de identitate în Eforie şi numai 8 dintre ei aveau adresa în strada Agricolă nr. 2. Alte 12 persoane aveau cărţi de identitate provizorii, dintre care 8 erau expirate. Numai 6 dintre acestea figurau la adresa indicată în actul de identitate. Restul au domiciliul în alte localităţi de pe raza judeţului Constanţa ori în alte judeţe ale ţării.
Cetăţenii au făcut 30 de reclamaţii
De la finele anului 2001 şi până în prezent, la secretariatul Primăriei Eforie au fost depuse de către locuitori ai oraşului aproximativ 30 de sesizări cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau în special furtul sau tentativă de furt, comise de către diferite grupuri sau persoane de etnie romă care locuiau fără forme legale în strada Agricolă. Locuitorii din zonă au reclamat că sunt terorizaţi de romii care intrau în gospodării şi chiar în case sustrăgând tot ce le pica în mână: de la fier vechi, hai