Cu opt ani înainte de a deveni şeful primului guvern instaurat de comunişti, Petru Groza a fost unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din zonă. În pragul intrării României în cel de-al doilea război mondial, omul politic îşi permitea luxul de a plăti anual 250.000 de lei Primăriei Deva, drept chirie pentru un hotel, un restaurant şi o cafenea din centrul oraşului.
Petru Groza a fost nu doar unul dintre cei mai importanţi oameni politici din istoria Hunedoarei, dar şi un om de afaceri iscusit. Avea o avere impresionantă, pe care şi-a sporit-o şi prin intermediul unor afaceri cu statul român.
În 1938, Primăria Deva a fost de acord să îi cedeze, prin închiriere, hotelul Crucea Albă, unul dintre cele mai populare locuri din centrul istoric şi comercial al oraşului. Se spune că la Crucea Albă, care purta în secolul al nouăsprezecelea numele de Hanul Mare, a poposit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în ultima sa noapte petrecută în România, înainte de pleca definitiv în exil.
Pe peretele clădirii a rămas o placă memorială care aminteşte de acest eveniment. Hotelul a fost mistuit de un incendiu şi apoi, în anii 1930, a fost reclădite şi i-a mai fost adăugat un nivel.
Omul politic Petru Groza, retras în reşedinţa sa din Deva în perioada interbelică, pentru a se ocupa de afaceri, a pus ochii pe hotel şi cafenelele sale datorită popularităţii acestuia. În luna mai a anului 1938, Petru Groza şi Primăria Deva semnau contractul de închiriere pentru celebrul complex Crucea Albă.
Chiriaş de lux
Preţul plătit de omul de afaceri pentru închirierea hotelului şi apartamentelor de pe vechea stradă Regina Maria era de 250.000 de lei pe an, în patru rate, iar contractul a fost semnat pentru zece ani. În acea perioadă suma de 250.000 de lei echivala cu aproximativ 100.000 de lei în zilele noastre.
„Contract de închiriere, care s