Procurorii DIICOT Mehedinţi au efectuat miercuri 38 de percheziţii în 17 judeţe, în cadrul unei ample operaţiuni de prindere a membrilor unei grupări, acuzate că a clonat peste 50.000 de cărţi de credit, ce aparţineau unor persoane din 24 de ţări, printre care SUA şi state membre UE, prejudiciul fiind de 2,5 milioane dolari.
Procurorii români au colaborat în instrumentarea acestei cauze cu United State - Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea este specializată în săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, modificare de date informatice fără drept, deţinere fără drept de date informatice în scopul săvârşirii de infracţiuni, fals informatic, fraudă informatică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi înşelăciune.
Anchetatorii susţin că activitatea membrilor grupării, desfăşurată din 2009 până în prezent, a fost structurată pe mai multe paliere, fiecare dintre aceştia având atribuţii bine determinate.
Astfel, învinuitul T.F.E, liderul grupării, împreună cu învinuiţii B.G.N şi M.M.D, se ocupau cu obţinerea datelor de identificare a cărţilor de credit, ("psihing") prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate care poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice de tip "keylogger", fie în interiorul unei reţele de sisteme informatice de tip "sniffer" sau "rat" prin care se obţin informaţii confidenţiale despre carduri de credit care permit accesul şi efectuarea de tranzacţii on-line sau electronice.
Învinuiţii D.M, S.B.C, V.C.L, Z.G.L., respectiv Z.C.V, împreună cu alte persoane de pe acest palier, aveau rolul de a cumpăra