Sensul etimologic al termenului de partid derivă din latinescul "pars", care înseamnă parte (dintr-o anumită grupare socială). Conceptul de "partid politic" semnifică o comunicare conştientă a reprezentanţilor unei grupări sociale, întemeiată pe interese şi ţeluri comune, pe reguli şi norme de funcţionare, care să ducă la cristalizarea, sub raport organizatoric şi instituţional, a activităţii politice.
Având la bază ideologii şi programe specifice, partidele influenţează masele spre a participa la "luptele electorale", obiectivul lor fundamental constituindu-l cucerirea puterii, iar după ce ajung la putere întreaga lor activitate este îndreptată pentru conservarea şi justificarea menţinerii la putere o perioadă cât mai lungă de timp. De regulă, programele şi ideologiile partidelor politice cu un caracter demagogic fiind prezentate într-o lumină optimistă, cu scopul de a camufla adevăratele lor obiective, astfel că nu trebuie crezute pe cuvânt, pentru că partidele reprezintă interesele claselor şi grupurilor sociale cărora le aparţin şi nu interesele întregii societăţi, în ciuda faptului că afişează denumiri de "partide populare", "partide democrate", "partide social democrate", "partide creştine", "partide socialiste", "partide liberale" etc. Prin aceste denumiri se urmăreşte distragerea atenţiei oamenilor de la adevăratele lor mobiluri şi atragerea sub influenţa lor a oamenilor, mai ales în timpul campaniilor electorale, când mijloacele şi metodele folosite nu cunosc limite, sub aspectul formelor pe care le îmbracă, al demagogiei, frazeologiei şi promisiunilor.
Adevărata faţă a partidelor politice se vede, însă, după cucerirea puterii, când o amnezie generală se aşterne şi îi cuprinde pe toţi "miopia" şi "surzenia" împiedicându-i să-şi mai amintească de promisiunile făcute, privindu-i, pe cei ce i-au ales, ca pe nişte pigmei, oameni mărunţi, ce nu po