Izolarea termică a blocurilor construite pe vremea comunismului a adus cu sine şi redecorarea faţadelor gri, murdare şi posomorâte în culori multe şi stridente
Cum de reabilitare termică pe bani publici nu a fost vorbă în acest an, proprietarii de apartamente au luat problema în propriile mâini şi au apelat la diverse firme mai mult sau mai puţin specializate ca să îşi izoleze locuinţele.
Cum fiecare proprietar decide ce face cu apartamentul lui, este lesne de înţeles că nimeni nu îi va obliga pe cei care nu vor să îşi izoleze locuinţele să o facă. Partea proastă este că sunt şanse extrem de mici ca ulterior finalizării lucrărilor un alt constructor, sau poate chiar aceeaşi firmă, să mai nimerească combinaţiile de culori şi blocul să arate apoi din nou ca un întreg. În schimb, cum nu între toţi vecinii e armonie şi fiecare a decis să facă reabilitarea termică aşa cum îl duce capul, unii dintre ei au uitat însă de culoarea iniţială a blocului sau nu le-a plăcut cea făcută de vecini, astfel că un singur bloc a ajuns să fie vopsit într-o gamă foarte largă de culori. De la verde mai închis, la verde mai strident, la portocaliu sau chiar roz, cum este în cazul unui imobil de pe Aleea Mercur.
Şi pe B-dul Saturn, fiecare scară şi-a decis culoare, astfel că pereţii gri murdar ai blocului, care se mai păstrează în cazul unora dintre apartamentele neizolate s-au transformat acum în ziduri multicolore de la roşu sau un fel de gri închis, la verde şi portocaliu. Exemplele sunt numeroase în tot oraşul, mai ales că majoritatea lucrărilor sunt făcute fără autorizaţie de construcţie, chiar dacă au fost executate de firme specializate. Alte blocuri, par de la distanţă „cârpite” ţinând că doar ici şi colo câte un apartament a fost izolat.
Teoretic, Asociaţia hotărăşte culoarea blocului, împreună cu Primăria
Conform legii, proprietarii de apartamente