Anglia şi Italia nu vor fi capi de serie la Mondialul din Brazilia
Stabilirea capilor de serie pentru Campionatul Mondial din Brazilia a născut o dezbatere.
Este bun sistemul după care se calculează punctajul pentru clasamentul FIFA? De ce Spania a pierdut un punct în această ierarhie în ultima lună deşi a obţinut două victorii din tot atâtea meciuri? Cum se poate ca Anglia să pice 13 poziţii (locul 4 în februarie 2013 – 17 septembrie 2013, locul 10 actualmente) deşi în 2013 nu a suferit nicio înfrângere şi a învins Brazilia într-un meci amical? Şi mai ales întrebarea unui jurnalist de la Goal.com. Cum se poate ca Italia să fie sub Columbia deşi are mai multe trofee decât au sud-americanii meciuri câştigate la toate Mondialele?
FIFA a răspuns acestor întrebări prin calculul matematic după care se stabileşte ierarhia. Se iau în considerare evoluţiile din ultimii patru ani, importanţa meciurilor, valoarea adversarului şi continentul pe care joacă. La prima vedere totul pare ca o lucrare de doctorat în matematică, dar lucrurile sunt mult mai simple. Spre exemplu, Spania. Dacă va pica într-o grupă preliminară cu echipe foarte slab cotate în clasamentul FIFA, are şanse mari să piardă primul loc chiar dacă va câştiga toate meciurile. Asta pentru că punctajul unui meci va fi mai mic decât într-o grupă mai echilibrată.
INEDIT
Debut de 125 de mii de lire sterline
Deşi nu s-a calificat la Mondialul din Brazilia, un locuitor din Ţara Galilor a fost foarte fericit marţi seară. Asta pentru că nepotul său, Harry Wilson, în vârstă de 16 ani a debutat în echipa naţională. Şi nu doar acesta a fost motivul de sărbătoare. Bunicul jucătorului a pariat 50 de lire că Harry va juca pentru naţionala ţării sale atunci când fotbalistul avea doar opt luni. Astfel, câştigătorul a intrat în posesia unui câşt