După aproape două decenii de starturi ratate şi o bătălie cu unele dintre cele mai competente organizaţii pentru protecţia mediului de pe planetă, a venit momentul adevărului pentru cel mai mare şi mai sensibil politic proiect aurifer din Europa, scrie publicaţia canadiană The Glode and Mail.
La începutul lunii noiembrie, guvernul român va arăta, asemenea unui împărat roman la sfârşitul unei lupte între gladiatori, pumnul cu degetul ridicat sau cu degetul în jos pentru proiectul minier de 1,4 miliarde de dolari al Gabriel Resources de la Roşia Montană, notează The Globe and Mail.
Votul ar putea merge în orice direcţie, însă preţul acţiunilor arată că şansele sunt împotriva companiei din Canada, continuă articolul, semnat de jurnalistul Eric Reguly.
Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit în prima parte a lunii septembrie de la 1,47 dolari canadieni la un minim de 41 de cenţi, după ce premierul Victor Ponta a afirmat că Parlamentul va urma să respingă, probabil, proiectul de lege care ar fi facilitat realizarea proiectului. În prezent, cotaţia bursieră a compainei este de 93 de cenţi.
Reacţia companinei a fost să ameninţe guvernul român cu un proces de 4 miliarde de dolari, ameninţare încă valabilă, scrie ziarul canadian.
"Gabriel spune multe despre ce este bine şi ce este rău la companiile miniere canadiene, care domină industria", continuă autorul.
Aproximativ jumătate dintre cele mai mari companii miniere din lume sunt înregistrate în Canada. Printre ele Barrick, Goldcorp, Yamana, Kinross sau Eldorado. Astfel de companii îşi asumă riscuri mari, se pricep foarte bine la aspectele inginereşti şi la finanţare şi sunt capabile, ocazional, să creeze valoare impresionantă. Au creat zeci de mii de locuri de muncă atât în ţările cu economii dezvoltate, cât şi în cele aflate în curs de dezvoltare, şi au transformat bursa de la Tor