Vom avea parte de un război cibernetic? Cum se poate apăra o ţară ca România de un atac cibernetic şi care este răspunsul potrivit? Am încercat să aflăm răspunsurile la câteva dintre întrebări la o întâlnire cu Ilias Chantzos, director de relaţii guvernamentale la firma de securitate Symantec.
În cadrul unei mese rotunde, Chantzos a răspuns întrebărilor jurnaliştilor privind problemele de securitate cu care se confruntă omenirea, evoluţia viruşilor şi modul corect de apărare. Chantzos consideră că nu vom avea parte de un război cibernetic, pentru că nici nu ştim ce înseamnă asta, dar că securitatea naţională trebuie să ia în vedere şi acest lucru. De asemenea, strategiile clasice de apărare nu mai sunt la ordinea zilei, pentru că un război nu mai funcţionează simplu: ataci şi eşti atacat.
De ce e importantă securitatea cibernetică?
Securitatea cibernetică e importantă pentru că este o politică publică de Nivel 1. Ameninţările informatice pot fi o ameninţare economică, o ameninţare asupra societăţii şi asupra securităţii naţionale. De ce? Sunt de 14 ani în domeniul ăsta. În trecut, cibersecuritatea era un subiect exotic: geeks, Coca Cola, oameni în subsoluri, fără prietene, fără viaţă socială. Cibersecuritatea este acum o componentă integrantă a sistemului de securitate naţională, deoarece reprezintă ceea ce caută atacatorii: informaţie, date, încearcă să facă bani şi să compromită sistemele valoroase. Majoritatea lumii crede că un atac targetat va lovi guvernele sau Ministerul Apărării, o rafinărie. Dar nu este chiar adevărat. 50% din atacuri ţintesc organizaţii cu peste 2.000 de oameni, aşa numitele antreprize mari. Cealaltă jumătate este împărţită, iar 30% din atacuri ţintesc firme mici şi mijlocii, cu maximum 250 de oameni.
Folosesc aceste firme ca pietre de temelie, pentru că băieţii mai mici sunt contractori pentru firmele mai mari