Ministrul Culturii a admis că i-a catalogat drept "neofascişti" pe protestatarii care l-au agresat. Daniel Barbu şi-a motivat limbajul priun faptul că a constatat o atitudine extremistă şi violentă în rândul agresorilor săi şi a văzut mesaje ce ar susţine acest lucru pe unele pancarte de la manifestaţiile din Capitală. Sursa: Fecebook
Întrebat cum a ajuns la concluzia că manifestanţii care l-au agresat în Centrul Vechi al Capitalei ar fi neofascişti, Daniel Barbu a răspuns: "Păi, după atitudine. E o formulă simbolică, metaforică, după atitudinea extremistă şi violentă".
"Dacă aţi văzut şi pancarte: «Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane» - astea sunt poezii legionare. Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în piaţă, vedeţi elemente, indicii (…) Ei înşişi (protestatarii - n.r.) au vorbit despre formaţiuni paramilitare", a explicat ministrul Culturii.
Daniel Barbu a mai precizat că unul dintre manifestanţii contra proiectului minier de la Roşia Montană a vorbit în Parlament despre formaţiuni paramilitare şi nu a fost contrazis de colegii săi de protest. "Mai erau încă 15 lângă el şi nu au spus că se delimitează, că au altă opinie. Şi nu am auzit nici voci din piaţă care să spună…că şi eu sunt dispus să cred că sunt voci ciudate care se pot exprima în lume. Dar vocea respectivă nu a fost dezminţită de nimeni, atâta tot", a spus el.
Daniel Barbu a atenţionat că neofascismul înseamnă, în primul rând, un comportament extremist şi violent: "Nu erau huligani acolo (la incidentul din Centrul Vechi - n.r.), erau oameni foarte violenţi, şi violenţi pentru o cauză. Asta sună cu formaţiunile extremiste care au existat şi probabil că există încă. Nu erau nişte simpli huligani care voiau să se distreze agresând un concetăţean şi distrugând o maşină. Erau nişte oameni care afirmau că au o cauză (…) Le-am spus acelor tineri, domni, care m-au agres