Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au pornit turneul „Vioara lui George Enescu“ în oraşele şi localităţile rurale din judeţele Suceava, Vaslui, Sibiu şi, în final, la Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Pe 22 septembrie a avut loc primul concert al turneului, în comuna George Enescu din judeţul Botoşani, locul unde s-a născut compozitorul.
Cu pianul electric in bortbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) în spate, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oară, să cânte sătenilor din România. A doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu” a fost iniţiat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo şi a debutat pe 22 septembrie, la căminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comună) până la oameni care lucrează pământul: “Am 70 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva. M-a uns la inimă. Să dea Dumnezeu să vină şi la anul“, spunea un sătean.
Peste 30 de copii de la şcolile din zonă au venit să asculte recitalul celor doi artişti şi să vadă vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi care acum este folosită de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional „George Enescu“): „M-a emoţionat ce-am ascultat şi m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor“, au mărturisit două eleve în clasa a VI-a.
M-a emoţionat ce-am ascultat şi m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor,
au mărturisit două eleve în clasa a VI-a
Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost şi anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emoţionat la finalul recitalului: „Mă bucur că am fost primiţi bine, că r