Fotografiile şocante de pe pachetele de ţigări nu au acelaşi impact asupra tuturor fumătorilor, care le percep diferit, în funcţie de sex şi vârstă, scrie passionsane.be.
Prin definiţie, fotografiile se adresează tuturor fumătorilor, fără nicio deosebire. Un studiu britanic realizat recent arată însă că există reacţii diferite la bărbaţi şi femei, tineri şi vârstnici, cu sensibilităţi şi preocupări diverse.
O selecţie de fotografii a fost supusă atenţiei a circa 20.000 de persoane, ale căror reacţii au fost analizate de o echipă de cercetători de la Universitatea St. Andrews (Scoţia). Cel mai puternic impact a fost produs de trei imagini, care corespund cancerului la gât, dinţilor stricaţi şi cancerului la plămâni. Cercetătorii au scos în evidenţă însă şi multe nuanţe.
Astfel, femeile sunt deosebit de sensibile la efectele fumatului asupra pielii, în timp ce bărbaţii spun că primul motiv care i-ar face să renunţe la fumat ar fi tulburările de erecţie, mai mult decât riscurile de cancer şi boli cardiovasculare. Femeile se tem mai mult decât bărbaţii, cum este şi normal, de pericolele pe care le reprezintă fumatul pentru fetus.
În funcţie de vârstă, bolile cardiace şi pulmonare îi îngrijorează mai mult pe cei de peste 50 de ani, în timp ce la categoriile de vârstă cuprinse între 16 şi 40 de ani predomină temerile legate de infertilitate, impotenţă şi sarcină.
Pornind de la aceste constatări, specialiştii apreciază că viitoarele campanii de prevenire şi oprire a fumatului ar putea fi mai bine ţintite în funcţie de subgrupele de fumători, încheie passionsante.be. (Agerpres)
Fotografiile şocante de pe pachetele de ţigări nu au acelaşi impact asupra tuturor fumătorilor, care le percep diferit, în funcţie de sex şi vârstă, scrie passionsane.be.
Prin definiţie, fotografiile se adresează tuturor fumăt