Centrul de greutate al primei zile a Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a fost, cu siguranță, evenimentul oficial de deschidere, și anume „Serile FILIT: festivalul își salută invitații”, moderat de Cătălin Sava. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” a fost, așadar, punctul de întâlnire al unor personalități care au atestat amploarea și seriozitatea unui festival salutat nu doar de cei direct implicați în organizarea lui, ci și de figuri din sfera culturii și politicii românești, franceze și germane.
Prezentatorul Cătălin Sava a deschis seara adunând o serie de motive care să justifice nevoia unei manifestări culturale de talia FILIT: „De ce FILIT? Pentru că România avea nevoie de un astfel de eveniment racordat la piața de carte mondială”. El a adăugat că momentul ales pentru prima ediție este cât se poate de favorabil, întrucât „festivalul va beneficia în mod direct de deschiderea internațională câștigată de scriitorii români în ultimii ani”.
Dan Lungu, directorul FILIT, a fost cel care a urcat apoi pe scenă. Cu un discurs centrat pe devotamentul invitaților și partenerilor FILIT, pe care nu l-a lipsit însă de tonalități literare: „Mă simt ca la o aniversare, când ești copil și te bucuri că ți-au venit toți invitații”. Și-a exprimat apoi recunoștința față de invitații și partenerii care s-au dovedit neașteptat de solidari cu ideile pe care le-a propus și care au dus, în cele din urmă, la împlinirea celui mai important aspect pe care FILIT îl urmărește: dincolo de orice beneficiu practic, „cea mai importantă e bucuria din jurul împărtășirii lecturii”. Convins fiind că „un mare festival este cel la care nu îți ajunge timpul să mergi la toate evenimentele la care ți-ai dori să ajungi”, Dan Lungu vede toate șansele de reușită în ceea ce privește FILIT.
A urmat Camelia Gavrilă, directorul Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a a