Cercetătorii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie din univers, cel puţin care poate fi reperată cu instrumentele moderne. Este la 13,1 miliarde de ani lumină de Pământ.
Distanţa faţă de Pământ înseamnă că ceea ce văd acum cercetătorii este de fapt modul cum arăta acea galaxie la începuturile Universului, într-o formă încă în dezvoltare. Galaxia Z8-GND-5296 emite lumină spre Pământ şi o face de miliarde de ani, la doar 700 de milioane de ani după formarea Universului.
Spectroscopul montat la staţia de observaţie Keck 1 din Hawaii a confirmat distanţa. Cu toate acestea, galaxia nu este cea mai îndepărtată din Univers. Existenţa altora a fost detectată, dar încă nu a putut fi confirmată distanţa corectă.
Lumina ultravioletă roşiatică arată faptul că galaxia este bogată în metale şi are stele de 100 de ori mai rapide decât cele din Calea Lactee. "După ce am descoperit o galaxie atât de îndepărtată, putem să studiem formarea lor în primele faze ale Universului", a declarat Bagram Mobasher de la Universitatea din California. Astfel, cercetătorii vor să studieze evoluţia galaxiilor în timp. Galaxia descoperită "naşte" 330 de stele în fiecare an. Calea Lactee, galaxia în care este şi Pământul, formează doar 2-3 stele noi pe an.
"La finalul acestui deceniu ne aşteptăm să putem identifica şi confirma galaxii şi mai îndepărtate, care să ne permită să studiem procesul lor de formare", a declarat profesorul Mobasher în revista "Nature".
Haideţi pe Facebook - Tech Adevărul.