Reducerea TVA de la 24% la 22% este o măsură luată în calcul ca ipoteză de guvernanţi, dar ea, dacă va fi operată, ar putea implica alte costuri, în primul rând majorarea cotei unice de 16% - cota unică ce priveşte în primul rând impozitul din veniturile din salarii, impozit ce aduce anual la buget 23 mld. lei.
Nivelul discutat al viitoarei cote unice este de 22%, ceea ce ar aduce venituri în plus bugetului de aproape 13 mld. lei/an (8,5 mld. lei din impozitul pe venit şi salarii şi 4,3 mld. lei din impozitul pe profit). Aceşti bani sunt luaţi în cea mai mare parte a lor din veniturile de acum ale salariaţilor.
Oamenii politici din rândurile coaliţei la guvernare încearcă să reducă discuţia despre majorarea taxelor la o simplă ipoteză şi susţin că nu s-a vorbit prea serios. Cert este că s-a vorbit, iar realitatea este că veniturile la buget au scăzut în ultimele luni, iar guvernul încearcă să găsească soluţii, mai ales că, în aceste zile, pregăteşte proiectul legii bugetului pentru 2014.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut astăzi că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice.
"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alţi colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur şi simplu o discuţie preliminară, discuţia pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârşitul acestei săptămâni, în perspectiva construcţiei bugetare", a comentat Antonescu, citat de Mediafax.
Antonescu a ţinut să precizeze că a fost doar "o discuţie informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm şi despre buget, pentru că avem nişte probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuţie pe agenda USL".
În acelaşi timp, vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că nivelul încasărilor bugetare este, în ace