Economiile de trei miliarde de lei reprezintă de aproape cinci ori valoarea cheltuielilor statului cu actualizarea listei de compensate pentru următorii trei ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Romane şi Local American Working Group (LAWG).
Speranţa de viaţă a românilor ar putea creşte cu aproximativ 75.000 de ani cu ajutorul terapiilor inovative. Pe lângă durata de viaţă ar putea creşte şi calitatea acesteia.
Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor. Astfel, aportul economic al celor care beneficiază de terapii inovatoare va fi superior situaţiei în care s-ar menţine tratamentele standard actuale.
În primii trei ani de la actualizarea listei de medicamente compensate efortul suplimenar suportat de stat se estimează că se va situa între 216 şi 486 de milioane de lei. România ar putea economisi pe termen lung prin tratarea pacienţilor şi evitarea deceselor circa trei miliarde de lei.
De asemenea, pacienţii români vor avea acces la terapii inovative utilizate pe scară largă în Europa în regim compensat – de mai bine de cinci ani (de când a fost actualizată ultima dată lista de compensate)
,,Acest studiu subliniază un aspect foarte important: impactul bugetar al actualizării listei medicamentelor compensate şi gratuite nu este unilateral. Pe termen lung, accesul pacienţilor la medicamente inovatoare presupune o ameliorare considerabilă a stării de sănătate a acestora, ceea ce se va traduce în beneficii economice şi reduceri viitoare ale cheltuielilor cu serviciile medicale”, a declarat Gregory Reeder, Preşedinte Local American Working Group (LAWG).
Pentru studiul ,,Politica privind medicamentele compensate în România 2