Mumiile pre-columbiene ale unui copil şi ale unui adult, datând de peste o mie de ani, au fost descoperite printre vestigiile dintr-o zonă rezidenţială a capitalei statului Peru, Lima, potrivit informaţiilor furnizate de un arheolog responsabil al sitului.
„Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele trei decenii de săpături deoarece mumiile sunt intacte”, a mărturisit arheologul Gladys Paz, citată de Reuters, adăugând că descoperirea a fost făcută în urma cu cinci zile.
Mumiile au fost găsite în partea superioară a unui trunchi de piramidă de 20 de metri, situat în complexul „huaca” – sit religios în limba quechua – din Pucllana, cartierul Miraflores.
Paz a precizat că arheologii nu încercat mutarea mormântului, acesta rămând intact, având şi resturile de ofrande şi obiecte care stau lângă mumii, inclusiv vasele de lut şi 12 saci de pânză. Potrivit arheologului, copilul care însoţeşte persoana adultă a fost sacrificat.
Odată cu această descoperire numărul mormintelor găsite intacte ajunge la trei dintr-un total de 70 de morminte descoperite în hauca Pucllana, o zonă care se întinde pe şase hectare. Anterior, arheologii au descoperit mumia unei tinere de 13 ani, iar doi ani mai târziu o femeie cu patru copii.
Piramida în interiorul căreia a fost făcută descoperirea a fost construită în timpul civilizaţiei Wiri, între 800 şi 1000 d.Hr., potrivit declaraţiei făcute de directorul de proiect, Isabel Flores.
Lima adăposteşte aproape 350 de „huacas”, majoritatea fiind pre-hispanice. De multe ori acestea se află învecinate cu clădire locuite, iar problemele legate de dezvoltarea reţelei urbane sunt o problemă cu care se confruntă arheologii.