Joi, 24 octombrie, Casa FILIT a fost suficient de încăpătoare pentru încă un festival. Este vorba despre Literaturfestival Berlin, care a avut loc anul acesta în capitala Germaniei, în perioada 4-15 septembrie şi care a fost prezentat la Iaşi de către însuşi directorul evenimentului, Ulrich Schreiber.
Iniţiativa de a aduce în atenţia publicului ceea ce ar putea fi o versiune matură a FILIT reprezintă un act ce dovedeşte nevoia organizatorilor de a învăţa din experienţa altora, dar, înainte de toate, dorinţa lor ca întreg procesul să fie unul transparent.
Literaturfestival Berlin, a spus Ulrich Schreiber, a pornit de la o întrebare care s-a transformat într-o posibilitate şi care, în cele din urmă, s-a concretizat într-un plan amănunţit, care a diferenţiat pe piaţă evenimentul de altele din categoria lui.
„Am creat un concept care se bazează pe trei elemente”, a continuat Ulrich Schreiber, detaliind că „primul este caracterul internaţional al festivalului, al doilea element de bază este reprezentat de literatura pentru copii şi tineret, iar al treilea, de conţinutul politic pe care ne-am dorit să îl subliniem în cadrul acestui festival”.
Ospitalitatea a fost menţionată ca fiind un principiu vital în desfăşurarea cu succes a unui eveniment literar, în cadrul căruia ideal este ca autorii invitaţi să relaţioneze între ei, să se manifeste liber, aceştia aducând în mod clar un plus de imagine.
De altfel, Berlinul a beneficiat de prezenţa a numeroşi artişti străini, care au nuanţat avantajos oferta culturală a oraşului, infrastructura lui literară fiind deosebit de stimulantă atât pentru scriitori, cât şi pentru consumatorii de carte. „Festivalul de la Berlin este cel mai internaţional dintre festivalurile internaţionale”, a spus Ulrich Schreiber, precizând că 75% dintre scriitorii invitaţi nu sunt germani.„Nu ne interesează prea mult listele d