Vineri, 25 octombrie, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (ce legătură o avea Mircea Eliade cu Lupeniul nimeni nu ştie; liceul putea liniştit să poarte numele regretatului prozator Corneliu Rădulescu) din Lupeni a fost în sărbătoare. Nici nu se putea altfel, cele şase decenii de activitate neîntreruptă a liceului, care s-au împlinit la începerea acestui an şcolar, trebuiau marcate.
La ora bilanţului, cel mai important liceu din vestul Văii Jiului se prezintă pe plus. Şi spunem asta în conştiinţă de cauză, rezultatele şcolare, performanţele elevilor şi profesorilor obţinute de-a lungul timpului stând drept mărturie, pe lângă faptul că sute şi sute de oameni şi-au găsit un rost în viaţă după terminarea liceului, mulţi ajungând, cum din popor se spune, „oameni mari” în peisajul vieţii româneşti.
La Mulţi Ani!
Am întâlnit vineri la manifestările prilejuite de acest eveniment zeci de foşti dascăli şi alţi câţiva oameni care s-au ocupat în decursul timpului de partea administrativă a liceului, unii albiţi de trecerea timpului, alţii încă în plină putere. Toţi au păşit pragul curţii liceului cu multă bucurie, amestecată cu nostalgia revederii colegilor şi a liceului drag, la unii evidenţiindu-se pe chip şi emoţia cuprinsă de amintirile frumoase de altădată.
Pe de altă parte, am întâlnit şi foşti colegi de generaţie cu subsemnatul, sau foşti colegi de liceu care astăzi lucrează şi au familii în toată Valea Jiului, oameni destoinici şi adevăraţi profesionişti în munca lor de zi cu zi, precum şi foşti colegi de liceu, dar de altă generaţie, care astăzi fac cinste liceului prin tot ceea ce fac în alte părţi ale ţării, inclusiv în Capitală sau în oraşele mari ale României, de la profesori, medici, ingineri, funcţionari, poliţişti, judecători, procurori sau avocaţi până la artişti plastici, sportivi sau jurnalişti.
Tuturor le dorim sănătat