Un sondaj CSOP dat recent publicităţii dezvăluie că Victor Ponta domină topul politicienilor la capitolul Încredere, cu 25%, în timp ce încrederea în Guvern a scăzut de la 26%, în aprilie 2013, la 16% în septembrie 2013.
Sînt sigur că mulţi cititori vor extrage din diferenţa dintre cele două procentaje Victor Ponta şi al Guvernului, o anume suspiciune faţă de corectitudinea sondajului.
Cum adică? se vor nedumeri ei, în timp ce Încrederea în Guvernul Ponta scade, creşte încrederea în şeful Guvernului, Victor Ponta rămîne la un nivel superior?
Păi, uite că e posibil!
S-a întîmplat, de exemplu, în Germania, nu demult.
Votul în favoarea Angelei Merkel, şeful Guvernului, a fost însoţit de un vot de condamnare a Guvernului, prin scoaterea Partidului Liberal din Parlament.
La noi, în aceste zile, explicaţia creşterii lui Victor Ponta la capitolul Încredere concomitent cu descreşterea Încrederii în Guvernul pe care-l conduce Victor Ponta nu e prea complicată.
O cauză am dibuit-o eu – înainte de anunţarea sondajului – în comentariul Guvernul Ponta sau Băltirea televizată în direct.
Notam în textul respectiv că întreaga energie a premierului Victor Ponta e consacrată campaniei electorale proprii şi nu - cum ar trebui – iniţierii şi, mai ales, ducerii la capăt a unor măsuri vitale pentru ţară, măsuri care presupun însă riscul de a pierde din popularitate.
Mai mult decît semnificative din acest punct de vedere rămîn intervenţiile lui Victor Ponta la televiziunile de ştiri, de o frecvenţă nemaiîntîlnită nici măcar în cazul lui Nicolae Ceauşescu, avînd în vedere că pe vremea Răposatului nu era aşa ceva.
În America, de exemplu, intervenţiile Preşedintelui, care e şi şeful Guvernului, sînt întotdeauna efect al nevoii de a pregăti opinia publică pentru a anunţa măsuri pe care vrea să le ia.
Alt