Creștinii ortodocși îl prăznuiesc duminică pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaște se păstrează în Catedrala patriarhală.
Cuviosul Dimitrie cel Nou s-a născut în satul Basarabi, aflat la sud de Dunăre, la 2-3 kilometri depărtare de cetatea Rusciuc.
Părinții Sfântului erau ortodocși, de origine valahă (română), și se îndeletniceau cu agricultura și cu creșterea vitelor. Deși nu s-au păstrat multe documente scrise în legătură cu data nașterii Sfântului Dimitrie, se crede că aceasta s-ar fi întâmplat prin sec. XIII, pe vremea împăraților Petru și Ioniță Asan ai statului româno-bulgar.
Ocupația de bază a tânărului Dimitrie era tot creșterea animalelor, ca și a părinților săi, dar adevărata sa vocație era aceea de a-L sluji pe Hristos. De aceea, încă din tinerețe, a intrat în viața monahală. Nu se poate afirma cu certitudine unde și-a început viața monahală tânărul Dimitrie, dar sunt păreri că acesta ar fi dus o viață pustnicească, într-o peșteră ce se afla în apropierea satului său natal, pe marginea Lomului. Luând însă în considerare faptul că în prima jumătate a sec al XIII-lea exista o viață monahală destul de bine organizată, este foarte probabil ca tânărul Dimitrie să-și fi început viața monahală într-o comunitate monahală mai bine cunoscută, ca de pildă cea de la Basarabi, din sudul Dobrogei (Sciția Mică).
Este posibil ca supranumele de Basarabov să i se fi dat în legătură cu această mănăstire, astfel de numiri întâlnindu-se și în cazul altor mari nevoitori ai vieții noastre monahale: Nicodim de la Tismana, Daniil Sihastrul, Paisie de la Neamț, Calinic de la Cernica, etc.
Despre chipul nevoințelor sale, despre data trecerii la cele veșnice, despre locul în care s-a întâmplat aceasta, despre cei ce l-au însoțit sau nu pe ultimul său drum, cât și despre locul morm