Deşi, atât femeile, cât şi bărbaţii, folosesc astfel de agresiuni indirecte în relaţiile cu ceilalţi, femeile utilizează bârfa pentru a demoraliza concurenţa şi a scoate din competiţie rivalii de acelaşi sex, susţine un om de ştiinţă într-un nou articol ştiinţific publicat în jurnalul Philosophical Transactions of the Royal Society B.
„Femeile concurează între ele şi o pot face cu înverşunare. De obicei, o fac prin forme indirecte de agresivitate deoarece acestea au un cost mic şi anume: persoana [care iniţiază atacul] nu se răneşte. Adesea, motivele persoanei în cauză nu sunt detectate, dar cu toate acestea ele pot cauza mult rău celeilalte persoane”, susţine Tracy Vaillancourt, profesor de psihologie de la Universitatea din Ottawa şi autorul studiului.
În multe culturi s-a constatat că fetele se bazează pe o formă de agresivitate indirectă, comparativ cu băieţii care preferă contactul fizic. Ca urmare a acestor observaţii, Vaillancourt a teoretizat că acest comportament îşi are rădăcinile în trecutul evoluţionist. Dar oare de ce această răutate mascată a devenit atât de înrădăcinată în comportamentul feminin?
Pe scurt, Vaillancourt susţine că motivul este acela că forma de agresivitate a fetor rele funcţionează foarte bine.
Din cauza rolului lor de a aduce pe lume copii şi de a-i creşte, femeile nu pot risca, la fel ca bărbaţii, să se bazeze pe puterea pumnului. În schimb, excluderea socială şi bârfa le permite acestora să rezolve conflicte fără a se răni, explică psihologul Anne Campbell, specializat în probleme evoluţioniste.
„Însă, bârfa şi vorbitul pe la spate nu sunt trăsături specifice doar femeilor. Nu există diferenţe de gen în agresivitatea indirectă. Şi bărbaţii le folosesc când ajung la maturitate, mai ales la situaţii care ţin de locul de muncă”, a mai explicat Campbell.
Totuşi, aceste modalităţi de atac sunt arme mult mai