Chimistul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează, de şase ani, la un proiect ambiţios: realizarea sângelui artificial, care ar putea fi folosit în cazul accidentelor grave sau operaţiilor, informează www.citynews.ro. A testat deja produsul creat în laboratoarele Facultăţii de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai şi a dus lucrurile un pas mai departe: a inventat sângele artificial incolor, o premieră mondială. Sursa: MARIAN ILIE
Radu Silaghi-Dumitrescu susține că sângele artificial la care lucrează are la bază o funcţie extrem de importantă a sângelui natural: transportul oxigenului. „Sângele are foarte multe funcţii, printre ele e şi cea de <>, pentru că distribuie căldura în organism, distribuie şi mâncarea. Dar pe noi ne interesează cea mai urgentă şi anume transportul gazelor, mai precis al oxigenului pe care îl luăm din atmosferă. Noi urmărim să producem ceva ce poate fi folosit temporar în locul sângelui, pentru situaţii de urgenţă, precum accidente sau operaţii, când se pierde mult sânge”, a precizat profesorul.
<
Motivele pentru care chimistul clujean a început lucrarea de cercetare sunt numeroase, însă principalele sunt legate de lipsa sângelui din spitale, costurile foarte mari şi riscurile de infectare care există şi în prezent.
„Ajungem la acest sânge artificial prin chimie. Încercăm fie să copiem natura, să folosim molecule pe care le foloseşte şi natura şi să le modificăm, sau se poate folosi o substanţă pur chimică, un fel de teflon solubil. Acesta dizolvă oxigenul destul de bine. Punem pe homoglobina pe care o extragem din diverse feluri de sânge tot felul de molecule, ca să o decorăm, să o facem mai mare, mai rezistentă, să facem capsule. Sângele îl luăm de la animale sau inclusiv organisme modificate genetic”, a explicat Radu Silaghi-Dumitrescu.
Proiectul de cercetare de la Facultatea de Chimie a Universităţii Babeş-Bo