Anual, peste trei milioane de bolnavi de tuberculoză (sau una din trei persoane) nu sunt diagnosticaţi şi trataţi, iar 1,3 milioane de oameni mor la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Doar două treimi din cele 8,6 de milioane de cazuri noi de tuberculoză au fost identificate de doctori în 2012. Nediagnosticată şi netratată corespunzător, boala se transformă în tuberculoza rezistentă sau extrem de rezistentă la tratament. Numai un sfert din cele 450.000 de persoane care prezintă tuberculoză multirezistentă la medicamente au fost diagnosticate cu această formă a bolii care necesită spitalizare de lungă durată şi administrarea unui tratament costisitor, chinuitor şi de lungă durată (minim doi ani).
Tuberculoza produce costuri anuale de peste 500 de milioane de euro în Europa şi alte pierderi în valoare de aproximativ 5,3 miliarde de euro din cauza scăderii productivităţii, potrivit unui studiu recent realizat de analişti germani din domeniul sănătăţii.
România are cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană. În fiecare an sunt diagnosticaţi peste 20.000 de bolnavi şi au loc aproximativ 1.200 de decese. Însă, bugetul alocat tratării pacienţilor români care suferă de tuberculoză este de doar şase milioane de dolari, cu mult sub media de 22 de milioane de dolari pe care OMS o consideră un standard minim pentru combaterea bolii.
Studiul recent al OMS atrage atenţia asupra importanţei creşterii finanţării şi a eforturilor de a dezvolta noi medicamente şi vaccinuri pentru a preveni şi trata boala mai eficient. În 2012, au fost diagnosticaţi aproximativ 94.000 de pacienţi care prezentau forma rezistentă la medicamente a bolii, dintre care 77.000 au început să primească tratament. La sfârşitul anului, 92 de ţări au raportat cel puţin un caz de tuberculoză extrem de rezistentă la medicamente (care necesit