Cei care beau cafea sunt mai puţin supuşi riscului de a face cel mai comun tip de cancer la ficat, carcinomul hepatocelular.
Consumul de cafea a fost asociat cu o scădere a riscului de cancer la ficat de 40%, iar unele studii chiar au sugerat o scădere a riscului cu peste 50% pentru cei care beau trei ceşti de cafea pe zi. Cercetătorii italieni de la Universitatea din Milan au studiat 16 studii publicate între 1996 şi 2012 care cuprindeau date despre 3.153 cazuri de carcinom hepatocelular, notează „Huffington Post“.
Totuşi, nu se ştie sigur dacă riscul scăzut de cancer se datorează cafelei sau faptului că cei care au probleme cu ficatul au renunţat la aportul de cafeină. „Asocierea inversă este posibilă, parţial, deoarece pacienţii cu probleme digestive sau hepatice renunţă la cafea. Totuşi, cafeaua afectează enzimele hepatice şi dezvoltarea cirozei, aşa că ar putea proteja ficatul de carcinogeneză“, notează cercetătorii în studiul lor.
Consumul de cafea a fost asociat, în cercetări anterioare, cu un risc scăzut de alte tipuri de cancer, cum ar fi cel la prostată, de piele şi cel endometrial. Dar moderaţia este foarte importantă: cafeaua prezintă totuşi un risc crescut de deces pentru oamenii sub 55 de ani, susţine un studiu recent.
Citeşte şi:
Plantele care „alungă“ astenia de toamnă
Se întâmplă să te trezeşti obosit şi fără pic de forţă? Chiar şi după ce ai servit cafeaua de dimineaţă starea de oboseală persistă şi te ,,aduni” cu greu pentru a face faţă sarcinilor de la serviciu. De vină poate fi astenia de toamnă. Află ce plante te pot ajuta să scapi de neplăcerile specifice!
Femeile plinuţe au un risc major de cancer uterin. Dieta, sportul şi cafeaua ar putea fi de ajutor
Aproape jumătate din cazurile de cancer uterin sau endometrial ar putea fi prevenite dacă