Trei furturi au fost reclamate, în ultima perioadă, de către deţinători de cutii de valori la bănci. Anchetatorii n-au găsit niciun făptaş şi cred că "păgubiţii" ascund, de fapt, alte nereguli. Băncile nu ţin evidenţa bunurilor. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dispariţia unor sume de bani şi bijuterii din aur în valoare de 500.000 de lei - dintr-o cutie de valori a unei bănci din Piteşti - reclamată vineri de un om de afaceri, aduce în actualitate alte două cazuri similare care au avut loc, în vara acestui an, în Ploieşti. Cei care s-au plâns autorităţilor că le-au dispărut bunurile nu pot dovedi, însă, că le aveau în interior deoarece nu sunt obligaţi să o facă şi nimic nu este consemnat în registrele băncii.
Din acest motiv, anchetatorii, care nu au prins niciun făptaş până acum, iau în calcul şi ipoteza că autorii reclamaţiilor ar fi apelat la acest tertip pentru a-şi acoperi alte "găuri" financiare. De altfel, surse din sistemul bancar au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că sucursala Raiffeisen Bank din Ploieşti a depus plângere penală împotriva celor care au reclamat furturile, acuzândui de tentativă de fraudă. Unul dintre ei este primarul comunei Plopu, Adrian Bălănescu, fost consilier judeţean.
Averi nedeclarate
Cazurile de furt din cutiile de valori ridică, însă, şi alte semne de întrebare la care autorităţile evită să dea un răspuns tranşant. Mai exact, susţin surse judiciare, în urma reclamaţiilor depuse la Ploieşti, anchetatorii i-au chemat pe deţinătorii de cutii de valori să verifice dacă mai au bunurile în interior.
"Posesorii de cutii de valori deţin o cheie şi banca o altă cheie. Numai în prezenţa lor poate fi deschisă o astfel de cutie, în baza unui mandat judecătoresc", au explicat sursele EVZ. Astfel, s-a putut afla ce averi sau documente ascund, de fapt, oamenii. "Pot depune acolo ce vor, fără să înştiinţeze banca. O fac pe ră