Future Communities este un eveniment dedicat societăţii informaţionale, inovaţiei şi cercetării care va începe mâine, 30 octombrie la Biblioteca Naţională din Bucureşti. Printre capitolele esenţiale de discuţie sunt şi serviciile de guvernare electronică. Am analizat câteva exemple locale, dar şi direcţiile europene.
Comisia Europeană are ca obiectiv pentru 2020 implementarea mai multor reglementări şi recomandări pentru Agenda Digitală. Comisia de Agendă Digitală are şapte piloni pe care se bazează, care sunt o singură piaţă digitală, standarde clare şi interoperabilitate, securitate, acces la internet rapid, cercetare şi inovaţie, îmbunătăţirea alfabetizării digitale şi incluziunii populaţiei şi beneficii europene din domeniul ICT.
Ce legătură are acest lucru cu domeniul public? Serviciile publice sunt printre cele mai importante pentru Comisia pentru Agendă Digitală, prin implementarea serviciilor de eGuvernare, care stagnează în multe zone. Obiectivul este ca până în 2015, 50% din cetăţeni şi 80% din afaceri să folosească servicii de eGuvernare în Europa. Acest lucru înseamna plata impozitelor, amenzilor, taxelor online, semnături digitale, identitate digitală protejată şi servicii publice care să porneasc din online către offline.
Care sunt exemplele europene? În Danemarca se economisesc anual 150 de milioane de euro prin folosirea sistemelor digitale. Dacă ar fi introdus sistemul în întreaga Europă, economiile, potrivit Comisiei, ar fi de 50 de miliarde de euro. Numai în Italia, un sistem de achiziţii publice electronic ar salva 3 miliarde de euro.
Ce se face în România? Ministrul Dan Nica va prezenta strategia digitală a României în cadrul conferinţei Future Communities. Ministerul a publicat planul de investiţii şi strategia sa acum câteva zile.
În Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România sunt precizate cele pat