Gigi Căciuleanu este considerat drept unul dintre cei mai importanţi coregrafi români, fiind recunoscut pe plan internaţional. Îşi are rădăcinile în Moldova. Astăzi vine pentru prima dată în Basarabia, locul unde părinţii lui şi-au petrecut copilăria şi pe care îl considera, până mai ieri, un tărâm îndepărtat.
Gigi Căciuleanu a susţinut spectacole în Chile, Uruguay, Argentina, Brazilia etc. Iar Franţa, unde activează de mai bine de 25 de ani, îi este casă. Când artistul va ajunge în Republica Moldova, după ce va susţine spectacole în Capitală, va vizita localitatea Măşcăuţi, raionul Criuleni, unde s-au născut părinţii lui şi unde este un copac secular plantat de strămoşii lui – singura "rudă" pe pământ basarabean. "Pe acel copac extraordinar plantat de strămoşii mei l-aş putea considera ca pe o rudă apropiată şi care a fost martor al atâtor şi atâtor istorii de viaţă. Chiar daca niciodată nu l-am văzut, îl consider ca fiindu-mi în acelaşi timp părinte şi frate… Abia aştept să mă închin în faţa lui, să încerc să-i cuprind trunchiul secular", spune Gigi Căciuleanu.
"Bineînţeles ca emoţia este puternică la gândul unei vizite în locuri despre care atâtea am auzit. Care mi-au alimentat de mic copil imaginaţia şi chiar nostalgia. Mi se părea însă că era vorba despre un tărâm mai departe decât oricare planetă, sau chiar un alt sistem solar", spune emoţionat Gigi Căciuleanu. Din păcate, el nu ştie dacă la Măşcăuţi mai există vreo rudă în viaţă. "Probabil că există locuitori purtând numele de Sârbu, ca şi mama mea. Este un nume destul de răspândit în R. Moldova şi în România. Decanul familiei noastre este Vladimir Sârbu, vărul meu, care trăieşte la Cluj", spune coregraful.
"Moldova mi se părea un tărâm îndepărtat"
Deşi nu a mai fost pe aceste meleaguri, Gigi Căciuleanu se simte de parcă revine acasă, după o lungă pribegie prin lume. "Dorul pentru Basarabia