România a reintrat în zodia scandalurilor alimentare. Şi de această dată se pare că suntem victimele unei confuzii. Un lot de conserve de carne de vită a fost retras din două lanţuri de magazine din Londra, după ce s-a descoperit că ar fi conţinut, în proporţie de 1-5%, carne de cal, a anunţat Autoritatea pentru Siguranţa Alimentaţiei din Marea Britanie.
Conservele ar fi de origine românească, fiind produse în ianuarie 2013.
Istoria se repetă
Vlad Mânăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor, a precizat pentru B1 Tv că Direcţia Sanitar Veterinară face deja verificări la producătorii din ţară, pentru a vedea dacă informaţia se confirmă. "În prezent se fac verificări la producătorul vizat. Din primele informaţii a reieşit că s-a folosit pentru conserve carne de import", a precizat ieri seară Mânăstireanu. Altfel spus, etichetarea greşită a cărnii ar fi fost făcută de străinii care au produs carnea, şi nu de români. Cert este că scadalurile de acest gen afectează foarte tare producătorii locali, deci o reacţie mai fermă a autorităţilor ar fi de dorit.
Cel mai de amploare scandal privind carnea de vită etichetată drept carne de cal a izbucnit în acest an, în martie. Tot în Marea Britanie a fost descoperită atunci carne de cal în lasagna, deşi pe etichetă scria că produsul conţine numai carne de vită. Iniţial s-a aruncat vina asupra producătorilor români care, s-a spus, ar fi exportat carne de cal etichetată drept carne de vită. În urma cercetătilor s-a demonstrat însă că vina era a unor procesatori străini.
CITIȚI ȘI: Deja-vu: britanicii ne acuză că exportăm carne de cal în loc de vită