Companiile britanice sunt nevoite să se bazeze pe lucrătorii străini într-o serie de domenii "de importanţă strategică", în contextul în care elevii britanici continuă să evite matematica şi disciplinele ştiinţifice la şcoală, avertizează un raport, preluat de The Daily Telegraph.
Per total, imigranţii reprezintă 20% din lucrători în domenii cum ar fi extracţia de petrol şi gaze, programarea şi producţie aerospaţială şi ingineria electronică şi optică.
Raportul avertizează că 50% dintre cele 119 profesii prezente pe "lista de ocupaţii unde se înregistrează deficite" a guvernului de la Londra (care oferă firmelor dispensă specială pentru a angaja personal de peste hotare) necesită abilităţi inginereşti.
De asemenea, alte 20% dintre aceste profesii necesită cunoştinţe ştiinţifice şi tehnice.
Lipsa este atât de acută încât universităţile îşi completează cursurile cu aplicanţi din străinătate, în condiţiile în care o treime dintre locurile oferite în discipline privind ingineria şi tehnologia sunt ocupate de către studenţii non-britanici, se indică în raport.
Analiza, publicată duminică de Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Dezvoltarea Competenţelor, cere măsuri drastice pentru a satisface "cererea substanţială" de ingineri.
În replică, guvernul a insistat asupra faptului că a alocat aproape 49 milioane de lire pentru a îmbunătăţi competenţele de inginerie ale britanicilor.
Săptămâna trecută, premierul David Cameron a cerut Marii Britanii "să spună nu" lucrătorilor est-europeni, prin îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi ajutarea tinerilor să concureze cu imigranţii pentru locurile de muncă.
De altfel, cifrele publicate în acest an de către Oficiul Naţional de Statistică au indicat că numărul de persoane de origine străină care şi-au găsit loc de muncă în Marea Britanie a crescut cu 225.000, ajungând la 4,26 milio