Tema discuţiei pe care am surprins-o chiar ieri între doi stimaţi prieteni ai mei vulcăneni a fost termoficarea. Nu întâmplător oamenii abordaseră acest subiect. Amândoi sunt încă branşaţi la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice şi, fireşte, vestea care a ajuns la ei după şedinţa de consiliu local din 31 octombrie nu le-a sunat prea bine la urechi.
Este posibil
ca vestea respectivă, aceea a scumpirii costului termoficării, să fi lovit ciocănelul, nicovala şi timpanul din sistemul auditiv al tuturor vulcănenilor, dar, aşa cum se prezintă situaţia, este posibil ca pe doar 8,14 la sută dintre ei să-i fi pus pe gânduri. Este firesc acest lucru, deoarece procentul în cauză reprezintă segmentul de populaţie din Vulcan care se mai încălzeşte de la calorifere în care curge agent termic pompat de la punctele termice ale SC Pregoterm SA.
Procentul este unul oficial,
a relatat, în şedinţa de consiliu local, ing. Marius Danci, directorul general al acestei societăţi. Asta, fiindcă mult mai sigură că există încă două-trei procente care-i reprezintă pe locatarii branşaţi ilegal la sistem. Cărora, în condiţiile în care nu le poţi intra în casă fără mandate, nu ai ce să le faci. În acest caz fiind perfect valabilă zicala hoţul neprins e negustor cinstit.
În acest an, înainte
de a se pune în funcţiune sistemul de termoficare, SC Pregoterm SA a făcut din nou încercarea care nu i-a reuşit acum un an. Aceea de a-i fi acceptată, de către consiliul local, creşterea tarifului de distribuţie de la 34,71/Gcal, exclusive TVA, la 150,88 de lei/Gcal, exclusiv TVA. Să lămurim puţin chestiunea. Preţul final al energiei termice este compus din preţul producătorului SC Complexul Energetic Hunedoara SA, în sumă de 145,67 de lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful de distribuţie al operatorului SC Pregoterm