Sifilisul este o boală infecţioasă care-i afectează pe oameni de secole şi mulţi cercetători au încercat, fără succes, să identifice de unde provine bacteria care provoacă această maladie răspândită pe întregul glob, conform LiveScience.com.
În pofida faptului că numeroşi oameni de ştiinţă au studiat această boală, fie sub aspect medical, istoric, politic, paleopatologic sau din punctul de vedere al chimiei moleculare, originile sifilisului rămân o enigmă, conform unei echipe de cercetători care a revăzut recent literatura de specialitate cu privire la această maladie.
Principala ipoteză cu privire la originea sifilisului ne trimite la călătoriile lui Cristofor Columb în Lumea Nouă. Conform teoriei "Columbiene", marinarii lui Columb au adus această boală din America în Europa când au revenit acasă în 1493. La puţin timp după aceasta, în 1495, s-a produs prima epidemie cunoscută de sifilis - când Franţa a atacat oraşul italian Napoli.
Criticii acestei teorii susţin însă că sifilisul ar fi existat în Europa înainte de descoperirea Lumii Noi, dar boala ar fi fost asimilată altor afecţiuni, aşa cum este lepra, până în 1495.
Sifilisul, o boală cu transmitere sexuală care poate afecta inima, creierul, ochii şi oasele, provocând moartea în cazul în care rămâne netratată, a fost pentru prima dată consemnată într-un document istoric în 1496, în scrierile lui Joseph Grünpeck. Medicul şi poetul italian Girolamo Fracastoro a fost primul care a folosit termenul "sifilis" într-un poem de-al său în limba latină din 1530.
Fracastoro susţinea că "această boală vulgară a apărut în vestul mărilor Atlantice, de-a lungul nefericitelor coaste (ale Lumii Noi) ce abia au fost găsite", conform cercetătorilor Ismael Maatouk şi Roy Moutran care au publicat un articol pe acest subiect în ultimul număr al revistei Journal of Sexual Medicine.
Însă, înaint