Conduc structuri ale unor instituţii de stat importante dar îşi păstrează, în acelaşi timp, şi manadatele de aleşi locali. Legea spune că se află în incompatibilitate, însă, puternicii zilei resping acest argument.
Câţiva aleşi locali sunt suspecţi de incompatibilitate pentru că deţin în acelaşi timp şi şefia unor structuri importante de stat. La Administraţia Bazinală de Ape Someş-Tisa sunt directorii Dan Canta, PSD şi Marius Mânzat, PNL. La Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj e Eugen Cecan, PNL. La Transelectrica Cluj, Claudia Anastase, PSD, iar la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor Cluj este pe Constantin Tomoş, PDL. Pe la colţuri se vorbeşte de mai multă vreme despre această situaţie, însă, nimeni nu e dispus să ceară clarificări la ANI. În cazuri similare, ANI a sesizat instanţa şi a obţinut câştig de cauză.
Se vorbeşte tot mai mult despre situaţia de incompatibilitate în care s-ar afla câţiva consilieri judeţeni şi locali, dar nimeni nu e dispus să lămurească problema cu atât mai mult cu cât există mici neclarităţi în Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Unii dintre consilierii care sunt suspecţi de incompatibilitate, pentru a-şi păstra în continuare mandatele de consilieri, se folosesc tocmai de detaliile care nu sunt bine specificate în lege. La secţiunea Incompatibilităţi privind aleşii locali, la articolul 88 se precizează că funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: „funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local or