Zeci de cutii cu Pegasys (soluţie injectabilă folosită în tratamentul hepatitei B şi C) au fost retrase de pe piaţă după ce în farmacii din Piteşti şi Ialomiţa s-au găsit mii de seringi cu ser contrafăcut. Ministerul Sănătăţii recomandă bolnavilor care au folosit acest tratament în ultimele două săptămâni să meargă de urgenţă la medicul curant pentru a se stabili conduita terapeutică adecvată. Autorităţile menţionează că aceste seringi, produse în Germania, nu prezintă un pericol, însă nu vor avea nici un efect.
Ministerul Sănătăţii a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să ia toate măsurile necesare pentru ca vieţile bolnavilor să nu fie puse în pericol. Agenţia a decis retragerea imediată de pe piaţă a tuturor loturilor suspecte şi a luat legătura cu compania producătoare în vederea înlocuirii de urgenţă a produsului.
Comisiile Naţionale de Boli Infecţioase şi Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii vor elabora, dacă va fi cazul, în cel mai scurt timp, un protocol referitor la modalitatea de tratament a pacienţilor care folosesc în mod regulat acest produs.
MS va reactualiza, în cel mai scurt timp, OMS Nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi în vederea asigurării medicamentului Pegasys pe piaţa din România.
Diferenţele între original şi fals
Anchetatorii Direcţiei pentru Investigarea Fraudelor au descoperit, în urma unor sesizări ale pacienţilor, că în cutiile cu Pegasys erau seringi cu apă cu glucoză în locul substanţei active peginterferon alfa-2a. Ei atrag atenţia bolnavilor că seringile contrafăcute sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sun