-AA+A
Peste 500 de năsăudeni şi-au depus cererile pentru ajutorul de încălzire a locuinţei foto: Mesagerul de BNDin a doua decadă a lunii octombrie, la Primăria Năsăud se preiau cererile pentru acordarea ajutorului oferit, în sezonul rece, pentru încălzirea locuinţelor, modalităţile de încălzire avute în vedere în acest sens fiind gazele naturale, energie electrică, lemnele şi cărbunii.
Potrivit Elvirei Bârlădeanu - şeful Servicul Public Local de Asitenţă Socială (SPLAS) - pentru acordarea ajutorului de încălzire au fost depuse un număr de 512 de cereri, termenul fiind de 20 noiembrie. "Anul trecut am totalizat circa 630 de cereri, însă acum estimarea poate fi diferită ţinând cont că, în perioada sezonului rece, respectiv noiembrie 2013 - martie 2014, mai pot exista modificări şi, implicit, se mai pot depune cereri", a spus Elvira Bârlădeanu.
Interlocutoarea a precizat că, primesc ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiile care îndeplinesc anumite condiţii privind venitul pe membrul de familie şi care fac dovada unui contract pe care îl au cu furnizorul de gaze naturale sau de energie electrică. Cei care au fost debranşaţi pentru neplata unuia din cele două servicii nu pot beneficia de astfel de ajutoare pe perioada sezonului rece.
De asemenea, cei care s-ar încadra în limitele de venit prevăzute de lege, dar folosesc, pentru încălzire, cărbuni sau lemene pot depunde, la rândul lor cereri, angajaţii SPLAS efectuând anchete sociale care să confirme datele declarate de solicitanţii de ajutoare. În cazul în care sursa de încălzire o reprezintă gazele naturale, suma maximă care poate fi primită lunar ca ajutor este de 262 de lei (pentru cei cu venituri mai mici de 155 de lei pe mebru de familie), în timp ce suma minimă care poate fi primită lunar este de 20 de lei (pentru cei cu venituri pe mebru de familie cuprinse între 540,1 lei şi 61