Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au repatriat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională din Londra un nou lot de artefacte antice constând în 145 monede antice din aur de tip Koson.
Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat asupra autoturismului unui cetăţean român la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania, spre valorificare. Conform expertizei numismatice efectuate monedele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 2003-2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, jud. Hunedoara - clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO. Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă.
Sprijin diplomatic
Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către organele judiciare britanice, până la 6 noiembrie 2013, când autorităţile britanice competente au remis monedele mijloace materiale de probă autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele urmează a fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.
Repatrieri succesive
De la declanşarea anchetei, în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custod