Mediul de afaceri bihorean, ca şi cel din întreaga ţară, se confruntă cu grave probleme, multe dintre firme fiind în faliment sau în insolvenţă. Acesta este motivul pentru care Camera de Comerţ şi Industrie Bihor a organizat, ieri, la Centrul de Afaceri din Cetatea Oradea, o întâlnire între reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului bancar.
Întâlnirea, mediată de Ioan Micula, preşedintele CCI Bihor, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, şi Constantin Badea, director CCI Bihor, s-a dorit a fi un prilej pentru identificarea problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri local în accesarea creditelor pentru extinderea afacerilor sau punerea în practică a unor proiecte din fonduri europene pentru care s-a primit aprobare.
"Există pe piaţă o grămadă de firme cu proiecte din fonduri europene aprobate, care bat zilnic drumurile pe la bănci şi nu pot porni investiţiile pentru că nu li se acordă împrumuturi pe motiv că sunt companii Start up. Eu, de exemplu, reprezint o firmă cu trei proiecte europene câştigate şi suntem legaţi de mâini şi de picioare. Ar trebui făcut ceva pentru ca banii respectivi să rămână aici", afirma o reprezentantă a mediului de afaceri.
Una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă mediul de afaceri la acordarea creditelor pare a fi acoperirea cu garanţii a împrumutului şi nivelul mare al dobânzilor.
"În toate ţările europene, statul e un partener al agentului economic, la noi nu se poate spune acelaşi lucru. Ce se întâmplă în România azi e un furtişag la adresa agenţilor economici. Cu dobândă de 10% nu ai cum să rezişti. Nici într-o ţară europeană nu se întâmplă aşa ceva. Agentul economic nu are o rată a profitului atât de mare ca să dea atâţia bani la bănci, de aceea mor pe capete. Când Banca Europeană a redus dobânzile, trebuia să resimţim şi noi. Dobânda de referinţă în România