Doi experţi nemţi au declarat pentru publicaţia "The Lancet" că apariţia poliomielitei în Siria ar putea ameninţa ţările vecine, dar şi Europa.
"OMS a confirmat apariţia a cel puţin zece cazuri de poliomielită în Siria, unde vaccinarea a scăzut puternic în timpul războiului civil", scriu într-o scrisoare deschisă profesorii Martin Eichner de la Universitatea Tübingen şi Stefan Brockmann de la Departamentul regional pentru Sănătate din Reutlingen.
Aceştia susţin că migraţia puternică de refugiaţi către ţările vecine şi Europa măreşte riscul ca virusul să fie reintrodus în regiuni în care această boală era eradicată.
Ei au adăugat că riscul este mai mare în ţări precum Bosnia- Herţegovina, Ucraina şi Austria şi au avertizat că "vaccinarea doar a refugiaţilor sirieni, cum a recomandat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, este necesar să fie considerată insuficientă. Sunte necesare măsuri mai complete".
Specialistul britanic Benjamin Neuman de la Universitatea Reading apreciază că "epidemia siriană pune Europa în pericol", din cauza tipului de vaccin utilizat pe continent, mai sigur, dar care oferă o protecţie mai puţin bună.
Virusul intră în organism prin gură şi se multiplică la nivelul intestinelor. O paralizie ireversibilă (a picioarelor, în general) intervine la un caz din 200. Între cinci şi zece procente dintre bolnavii paralizaţi mor, atunci când aparatul respirator încetează să mai funcţioneze.
În total, 223 de cazuri au fost notificate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anul trecut, iar trei ţări, şi anume Pakistanul, Nigeria şi Afganistanul (în comparaţie cu 125 în 1988) luptă în continuare împotriva unor poliomielite considerate endemice.