Asociaţiile studențești din Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea şi Asociaţia "Gheorghe Şincai" vor ieşi miercuri în stradă pentru a cere Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educație, începând cu anul 2014.
Nemulțumirile studenților pleacă de la faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească în unele cazuri investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional. Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să se facă investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora. Protestul va începe la Oradea miercuri, la ora 16.00, și se va desfășura pe traseul Universitatea din Oradea (Căminele C1 şi C2) - Piaţa Unirii - str. Republicii - Parcul Traian - Parcul 1 Decembrie - Piaţa Independenţei (Piaţa Emanuil Gojdu) - Piaţa Unirii - Universitatea din Oradea. Protestul este iniţiat de Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea. Alături de studenții orădeni, vor protesta și studenții din alte 10 centre universitare importante din țară - București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava și Alba Iulia.
Aşa nu se mai poate!
Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu petiția de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți, care a fost depusă la Guvernul și Parlame