Universitatea Ovidius din Constanţa a organizat, ieri, referendumul universitar având ca obiect stabilirea, prin vot universal, direct, secret şi egal, a opţiunii pentru una dintre cele două modalităţi de desemnare a rectorului: pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal.
Referendumul a avut loc între orele 8-20, la Cantina Universităţii „Ovidius” din Constanţa, situată pe bulevardul Mamaia nr. 124, unde au fost aşteptaţi 732 de alegători: 641 de cadre didactice şi de cercetare cu norma de bază în UOC care sunt angajate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi 91 de studenţi, care fac parte din Senat şi Consiliile de Administraţie. Printre cei care şi-au exprimat votul s-a numărat şi Mihai Gîrţu de la Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie. „Aşteptările mele sunt, în primul rând, ca toţi colegii mei să vină la vot. În ceea ce mă priveşte, eu am votat pentru democraţie, pentru exprimarea liberă a opţiunilor tuturor colegilor. Spuneam acum câteva zile că noul rector trebuie să restabilească universitatea, onoarea şi liniştea. Onoarea trebuie recăpătată pentru că a fost greu afectată”, a declarat, ieri, profesorul Gîrţu.
La cele trei secții de votare, la care au fost arondate facultățile universității, din cele 701 cadre didactice şi de cercetare cu norma de bază în UOC, care sunt angajate/angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, din cadrul universităţii, şi reprezentanţii studenţilor din Senatul universitar şi din consiliile facultăţilor, au votat 525. Referendumul universitar a fost validat cu un procentaj de 74,89%. Din cele 525 de opţiuni exprimate în cadrul referendumului, 426 au fost pentru alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal a rectorului UOC, 95 pentru alegeri pe bază de concurs public, 2 voturi au fost albe, 2 voturi nule.