S-a inaugurat prima secţie de chirurgie endovasculară care va ajuta anual la tratarea a sute de oameni. Secţia a fost deschisă în cadrul Spitalului Clinic Republican şi a costat peste 1,6 milioane de euro.
Construcţia secţiei chirurgie endovasculară a început acum nouă luni. Aceasta va efectua intervenţii intravasculare arteriale, venoase şi intracardice, susţinute cu proceduri chirurgicale minim-invazive. Această secţie dispune de cel mai performant aparat angiografic. Echipamentul a fost achiziţionat prin proiectul de împrumut de la Guvernul Austriei şi costă circa 1.600.300 de euro. Pentru reparaţia încăperii, Spitalul Clinic Republican (SCR) a alocat 2,5 milioane de lei.
"Printr-o intervenţie mică se vor face lucruri mari"
În secţia Chirurgie endovasculară activează trei chirurgi endovasculari şi trei radiologi intervenţionişi. În cele mai multe cazuri, intervenţiile endovasculare nu necesită anestezie generală, iar anestezia locală se realizează numai la punctul de puncţie. Iar acest lucru permite intervenţia şi la pacienţii cu patologii concomitente severe, la care tratamentul chirurgical tradiţional este contraindicat.
Sergiu Popa, directorul Spitalului Clinic Republican, spune că această secţie chirurgicală pe cât este de nouă, pe atât este de necesară. "Vom efectua intervenţii la persoanele care suferă de diferite patologii vasculare, pentru cei la care vasele se rup sau sunt îngustate, au tumori la ficat şi tot aşa. Astfel, noi vom putea interveni fără probleme. Cu o intervenţie mică se vor face lucruri mari", afirmă Sergiu Popa, directorul Spitalului Clinic Republican. Deoarece după intervenţiile endovasculare plăgile nu necesită a fi suturate, în cele mai multe cazuri pacienţi pot fi externaţi din spital în termen de 2-3 zile după operaţie. În plus, aceste intervenţii chirurgicale vor fi mult mai ieftine şi vor reduce riscurile care ar