Aşa-numita "taxă a lui Mazăre" nu mai este colectată la intrarea în staţiunea Mamaia de mai bine de doi ani, iar de astăzi dispar şi urmele epocii plină de controverse. Barierele şi staţiile de taxare de la intrările şi ieşirile din staţiune au fost dezafectate. Locul lor va fi luat de un bulevard lărgit şi un sens giratoriu.
Barierele din Mamaia au fost montate în anul 2002 şi înca de la început au fost subiect de controverse. La începutul anului 2005, prefectul de atunci al Constanţei, Dănuţ Culeţu susţinea că începând cu 1 ianuarie 2007 ele vor dispărea. Măsura ar fi fost luată ca urmare a intrării în vigoare a legislaţiei europene în domeniul libere circulaţii a persoanelor.
Replica lui Radu Mazăre nu a întârziat să apară: "turiştii sunt liberi să circule pe jos prin staţiune, iar legislaţia europeană nu interzice taxarea autoturismelor." La vremea respectivă taxa era de 5 lei noi şi trebuia plătită de toţi şoferii care nu au maşini cu număr de Constanţa.
Aşa că barierele şi staţiile de taxare au rămas pe loc până în 2011. Edilul Constanţei a propus desfiinţarea taxei doar pentru că România era în criză. Barierele au stat pe loc până astăzi, când municipalitatea a decis desfiinţarea lor definitivă. La primele ore, o echipă formată din zece persoane a primit instructajul: "rămân pe loc doar barele metalice care protejează insulele de beton. În rest totul dispare: semafoare, acoperişul metalic", i-a îndemnat şeful de echipă pe muncitori.
Toată ziua au zornăit flexurile şi autogenul muncitorilor, iar o bună parte din bariera principală aflată la intersecţia Bulevardului Mamaia cu Bulevardul Aurel Vlaicu a dispărut deja. Bucăţile vor ajunge la fier vechi, iar semafoarele, lămpile şi semafoarele vor fi recondiţionate de Primărie.
În cel mult o lună toate cele patru puncte de acces în staţiune vor fi dezasambl