Într-o dimineaţă, la Palo Alto, o americancă i-a arătat clujeanului George Roth, om de afaceri şi consul onorific al României la San Francisco, stabilit în California în urmă cu 22 de ani, un articol despre România. Ulterior, Roth mi-a trimis o scrisoare.
Mesajul lui George Roth (îl puteţi citi integral mai jos) conţine experienţe de viaţă ale unui român emigrat în California în urmă cu peste două decenii şi o sugestie privind modul de promovare a ţării. Coincidenţă sau nu, scrisoarea vine la două zile după ce am publicat pe acest blog amănunte despre experienţa tinerei antreprenoare Anda Gânscă, tot din Cluj-Napoca, stabilită tot în California - ”Drama succesului trăită de o româncă din Silicon Valley”.
George Roth a fondat în 1999 compania tehnologică Recognos (are dublă prezenţă – atât în Silicon Valley, cât şi în România) şi se implică în procesul de promovare a industriei IT româneşti în California. Din această perspectivă, este consul onorific al României la San Francisco.
Iată scrisoarea; :
Mi-am adus aminte de o carte a lui Radu Cosaşu pe care am citit-o demult, se numea “O Vieţuire cu Stan şi Bran”. Era autobiografia lui Radu Cosaşu prin prisma filmelor pe care le-a văzut. În anii ’80 când am citit-o, mi-a plăcut grozav datorită pasiunii pentru filme combinată cu pasiunea pentru cărţile lui Cosaşu.
De la venirea mea în America în 1991, viaţa mea de aici s-a intersectat de multe ori cu mitul Dracula. Când am început să caut job de programator în Los Angeles am realizat că accentul meu este un avantaj, spre deosebire de poveştile pe care le-am auzit despre Europa. Aici, dacă ai accent, prima întrebare este de unde eşti. Am învăţat că de cele mai multe ori le răspundeam că nu sunt rus şi îi lăsam să ghicească. Nu prea ghiceau, dar când le spuneam că sunt din România am învăţat să adaug şi Transilvania, ceea ce aducea o mare doză