Excedentul comercial al Germaniei şi taxele "inacceptabil" de mari ale Franţei vor fi principalele recomandări de politică ecopnomică ale Comisiei Europene, vineri, potrivit euobserver.com.
Cele mai mari două economii din zona euro "deţin cheia revenirii economice a zonei euro şi a scăderii ratei şomajului", a scris luni, pe blogul său, comisarul european Olli Rehn.
"Dacă Germania va face paşii necesari pentru creşterea consumului intern şi a investiţiilor, în timp ce Franţa va face reformele necesare la nivelul pieţei muncii, devoltării mediului de afaceri, a sistemului de pensii şi pentru sprijinirea competitivităţii, vor face un mare serviciu zonei euro – stimulând creşterea economică, creând locuri de muncă şi reducând tensiunile sociale", este de părere Rehn.
Surplusul comercial al Germaniei, de peste 6% din PIB, din 2007 încoace este rezultatul exporturilor puternice şi cererii interne slăbite. Vocile critice din zona sudică a Europei susţin că această evoluţie este o barieră în revenirea economiilor slăbite de criză ale Europei.
Trezoreria SUA şi Fondul Monetar Internaţional au venit cu argumente similare, atrăgând atenţia Germaniei că ar trebui să încurajeze creşterea consumului intern şi a salariilor pentru a ajuta celelalte ţări din zona euro. Guvern german a respins până acum aceste critici susţinând că ţara este o "ancoră a stabilităţii şi creşterii" în Europa.
Franţa, pe de altă parte, este criticată din alte motive. Comisia Europeană a acordat Parisului un răstimp de încă doi ani, până în 2015, pentru a reduce deficitul bugetar la un nivel de 3% din PIB. De asemenea, i s-a cerut Franţei să continue reformele pe piaţa muncii şi să evite creşterea taxelor.