Reprezentanții studenților din România, care vor ieși mâine în stradă, să ceară Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educație, au dat publicității o listă cu numele celor care și-au asumat acest obiectiv, dar nu s-au mai ținut de cuvânt. Tinerii i-au denumit “vânzători de gogoși”.
”Practic politicienii au ”vândut gogoși” poporului cu privire la tratarea educației ca prioritate națională – unele mai dulci, altele mai puțin dulci, unele izbitor colorate, altele mai sumbre. Studenții s-au săturat să înghită ”gogoșile” politicienilor și pe data de 13 noiembrie vor ieși în stradă”, spune Mihai Dragoș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
Topul alcătuit de studenți este condus de politicienii din afara sistemului de învățământ, dar care au avut puterea să aloce sectorului educațional fondurile necesare.
“Lista ”Vânzătorilor de ggoși” debutează cu cei mai în măsură să implementeze legile statului și să decidă asupra viziunii statului vizavi de legea bugetului: Victor Ponta și Emil Boc. Nu îi putem omite din cei care deschid lista ”vânzătorilor de gogoși” pe Crin Antonescu și Daniel Constantin, care deși nu au funcții cu responsabilitate directă în implementarea acestui articol de lege, sunt în prezent copreședinți ai Coaliției de guvernare”, se arată în comunicatul ANOSR.
N-au fost „iertați” nici politicienii care s-au perindat de-a lungul vremii la cârma ministerului Educației, începând cu actualii miniștri, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, și terminând cu figure politice controversate precum Daniel Funeriu sau Ecaterina Andronescu. Pe listă mai apar semnatarii Pactului Național pentru Educație din 2008, document semnat de toate partidele politice parlamentare și președintele României ca un consens politic pentru implementarea unei reforme în sistemul de educație din România, care să nu mai depindă