Ieri seară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a fost lansat volumul „Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork“, lucrare ce cuprinde tot programul de urmărire pe care l-au desfăşurat organele represive ale României socialiste împotriva reprezentantului Ţărilor de Jos în ţara noastră.
Dosarul de urmărire informativă al celui numit de securişti „Stan“ este doldora de amănunte privind mişcările de zi cu zi ale ambasadorului, întâlnirile sale, discuţiile cu lux de amănunte pe care le-a purtat cu „elemente ostile regimului“, în special cu oameni de cultură recunoscuţi ca disidenţi, oraşele în care a călătorit, casele în care a intrat, convorbiri telefonice, românii şi străinii care i-au călcat pragul şi cu ce scop. Întreaga viaţă a diplomatului a fost pusă sub lupă dovedind astfel că Securitatea „nu precupeţea nici un efort“, cum se spunea în limba de lemn a epocii, pentru a-i „demasca“ pe „duşmanii ţării“.
În prefaţa cărţii, Dennis Deletant scria: „Dosarul de securitate al lui Coen Stork este, după ştiinţa mea, spre deosebire de cele întocmite foştilor sau actualilor cetăţeni români, primul dosar al unui străin publicat până în acest moment. Ca ambasador al Olandei în România între anii 1988 şi 1993, Coen Stork nu poate fi considerat un străin; dimpotrivă, el a devenit o figură emblematică, un participant activ la viaţa românească, un ghimpe în coasta autorităţilor române, al cărui curaj a spart tiparele privilegiilor diplomatice pentru a-şi manifesta solidaritatea cu acei români rămaşi în ţară care îndrăzneau să conteste regimul lui Ceauşescu. Dosarul trece în revistă măsurile luate de Securitate pentru supravegherea activităţii sale, în special acele acţiuni ale urmăritului care i-au pus la încercare vigilenţa, şi în acelaşi timp metodele folosite pentru atingerea obiectivelor. Aşa cum o dovedeşte conţinutul dosarului, o armă importantă a s