Guvernul a convenit cu FMI ca până la finele anului să decidă închirierea sau închiderea a peste 700 kilometri linii de cale ferată şi să aplice aceleaşi proceduri pe parcursul anului viitor pentru alţi 900 kilometri linii CFR, pentru a obţine economii calculate la 70 de milioane lei anual.
Cifrele sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în negocierile din această lună.
"Vom aproba până la sfârşitul lunii decembrie 2013 închirierea sau închiderea a peste 700 kilometri linii de cale ferată desfăşurate. Intenţionăm să continuăm această măsură cu închirierea sau închiderea a altor 900 kilometri linii de cale ferată desfăşurată în 2014. Estimăm că aceşti paşi vor genera economii anuale de 70 milioane lei", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
În iunie 2011, fostul Guvern a decis închirierea a circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
La acel moment, Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte un investitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fi selecţionat în urma unor licitaţii.
La finalul aceluiaşi an, Guvernul a stabilit cu FMI ca numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA să fie redus substanţial şi în următorii ani, la maximum 15.500 kilometri, ceea ce a condus la concedierea a 2.000 angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011.
Începând cu anul 2004, au fost închiriate secţii de