Abby Hoffman, membră a Comisiei medicale a IAAF, susţine că noua versiune, deşi pare mai severă, prevede multe portiţe de scăpare atleţilor care se dopează
Federaţia internaţională de atletism (IAAF) a emis rezerve faţă de viitorul Cod Mondial antidoping, valabil din 2015, întrezărind riscul de a reduce prea uşor suspendările la o durată inferioară celor patru ani consideraţi drept noua normă.
În lumea atletismului, patru ani de suspendare sunt percepuţi ca un minimum şi nu un maximum, a insistat canadianca Abby Hoffman, membră a Comisiei medicale şi antidoping a IAAF, în cursul Conferinţei mondiale asupra dopajului în sport de la Johannesburg.
Această Conferinţă ar trebui să conducă la adoptarea celei de-a treia versiuni a Codului mondial antidoping, care va intra în vigoare peste doi ani şi a cărui principală schimbare este mărirea la patru ani, de la doi ani în prezent, a sancţiunii de bază în cazul sportivilor aflaţi la primul lor caz de dopaj.
"În timp ce obiectivul afişat de noul cod referitor la sancţiuni este de a mări, în special cu o suspendare de patru ani, care este norma, există un risc semnificativ ca dispoziţiile specifice ale Codului să slăbească acest obiectiv şi, în fapt, să joace contra realizării acestui obiectiv", a subliniat Hoffman.
Conform acesteia, le va fi suficient atleţilor vizaţi să convingă instanţele antidoping că nu au avut intenţia de a se dopa, fără să aducă probe, pentru a obţine o reducere a pedepsei lor la doi ani de suspendare. "În 95 la sută din cazurile cu care de confruntăm, atletul neagă categoric şi vina este, în general, atribuită unui antrenor, unui doctor sau altcuiva, care se sacrifică", a adăugat Abby Hoffman. Atletismul se teme, aşadar, că noile dispoziţii "vor servi doar pentru a face procedurile mai complicate şi costisitoare ca timp şi bani decât erau până acum".
În ac