Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei mai influenţi adolescenţi ai lumii potrivit revistei Time, vrea să breveteze radarul datorită căruia o maşină fără şofer poate să coste doar 4.000 de dolari. Ionuţ îl admiră pe Einstein pentru că nu a brevetat formula E=mc2.
Era în seara zilei de 12 noiembrie când Ionuţ Budişteanu, adolescentul căruia media i-a pus etichete precum ”geniul informaticii româneşti” sau ”geniul din Râmnicu Vâlcea” (după oraşul în care s-a născut) a primit un telefon de la cineva din Intact Media Group. Pe moment, a înţeles doar nişte cuvinte însă nu a putut neapărat să le şi lege, să le pătrundă sensul: influent, Time, adolescent, felicitări. Nu a trecut mult până când s-a dus la calculator şi a intrat pe Facebook. Feed-uri peste feed-uri de felicitare de la adolecenţi din toată lumea. A găsit şi un link către revista americană Time şi, în sfârşit, a înţeles cu claritate despre ce era vorba. Mai primise o etichetă.
Două zile mai târziu, măsuram cu pasul trotuarul din faţa Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Bucureşti. Un aer rece de sfârşit de toamnă îmi accentua parcă neliniştea. Era puţin trecut de ora nouă dimineaţa şi mi-era teamă că nu o să avem suficient timp să discutăm. La zece, Ionuţ începe cursurile. E o perioadă agitată pentru Ionuţ Budişteanu, pentru că după întâmplarea de pe 12 noiembrie, televiziunile l-au asaltat cu solicitări de interviuri. A mai trăit astfel de perioade, aproape de fiecare dată după ce câştiga un premiu la cele 130 de concursuri (dintre care 18 internaţionale) la care a participat până acum, din clasa a cincea. La fel a fost în mai când a luat marele premiu la ISEF (o competiţie de ştiinţă organizată anual de Intel), în Arizona, cu un prototip de maşină fără şofer. Era cunoscut şi înainte, dar acest premiu i-a adus marea notorietate şi datorită lui a primit telefonul din seara zilei de 12