Mii de români care au plătit la începutul acestui an taxa pentru emisii poluante pot cere, în Justiţie, restituirea banilor. Un maramureşean a avut câştig de cauză, după câteva luni de proces.
Curtea de Apel Cluj a admis o cerere făcută de un bărbat din Baia Mare care a solicitat restituirea taxei de poluare, care a fost plătită în anul 2013, până la intrarea în vigoare a Legii privind timbrul de mediu. Până în prezent, mai multe instanţe judecătoreşti din România au dispus respingerea acţiunilor proprietarilor de autoturisme care au achitat vechea taxă de poluare sau de emisii poluante, după data de 1 ianuarie 2013, pe motiv că discriminarea existentă în Ordonanţa 50/2005 şi Legea 9/2012 nu mai există.
Această discrimare se referă la faptul că cei care au cumpărat maşini din ţări ale UE erau obligaţi să plătească taxa de poluare, în timp ce alţii care au luat autoturisme noi sau second hand din România, nu. Decizia Curţii de Apel Cluj poate sta la baza emiterii şi altor decizii doar prin simpla invocare a acesteia în timpul proceselor, ca şi practică judiciară în materie de taxă de poluare.
Decizie irevocabilă de restituire
Românul care a avut câştig de cauză în Justiţie se numeşte Gheorghe Paşca şi este din judeţul Maramureş. Pentru a-şi putea înmatricula maşina, acesta a achitat, pe 28 ianuarie 2013, suma de 2.564 lei.
Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj, care au judecat această speţă, trei la număr, nu s-au putut pune de acord. Astfel, doi dintre ei au votat pentru ca Gheorghe Paşca să îşi poate recupera taxa de poluare, în timp ce al treilea, a fost împotrivă. "Având în vedere că pentru numeroase astfel de taxe au existat obligaţii de restituire, judecătoreşte impuse, Legea 9/2012 continuă să discrimeze în favoarea celor care au achitat taxele, dar au obţinut rambursarea acestora pe cale judiciară, discriminare care a fost înlăturată