Acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina ar putea fi amanat pe termen lung in cazul unui esec la summitul prevazut la finele lui noiembrie, la Vilnius, a avertizat marti presedintia lituaniana a UE, citata de AFP.
"Nimic nu garanteaza ca ar putea fi semnat dupa un an sau doi (...) Pauza intre relatii (dintre UE si Ucraina) ar putea dura mult timp", a afirmat, pentru AFP, presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Parlamentul ucrainean, sub presiunea UE, a ramas in impas marti asupra cazului fostului premier aflat in inchisoare Iulia Timoshenko. Europenii cer transferarea acesteia in strainatate pentru ingrijiri medicale, o conditie esentiala pentru semnarea la finele lui noiembrie a acestui acord de asociere, la summitul Parteneriatului Estic din 28 - 29 noiembrie.
Dalia Grybauskaite a afirmat ca presedintele Viktor Ianukovici si opozitia pro-Timoshenko "impartasesc responsabilitatea" in ceea ce priveste un acord care sa-i permita fostului premier sa plece in strainatate.
"Daca legea care trebuie sa permita rezolvarea cazului Timoshenko nu este adoptata, tarile membre ale UE nu vor semna un acord de asociere cu Ucraina", a afirmat Grybauskaite, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE.
Niciun vor nu a avut loc marti in Parlamentul ucrainean, in ciuda prezentei comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule.
Semnarea acestui acord de asociere ar reprezenta pentru Ucraina un prim pas spre aderarea la UE.
In momentul in care Parlamentul se reunea, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat europenii ca exercita o "presiune nerusinata" asupra Ucrainei pentru a alege intre Moscova si Vest.
Dalia Grybauskaite a subliniat marti ca, odata semnat acest acord, UE este pregatita sa ajute Ucraina sa faca fata presiunilor venite de la alte state.
"Eur